CH4 - Methaan

Daar waar brandbare gassen of dampen voorkomen en zich mengen met lucht, is er een verhoogd risico op een explosie. Des te meer reden om hier gasdetectie apparatuur in te zetten, ook wel explosiemeters genoemd, die dit in %lel meten. Explosiemeters zijn bedoeld om personeel, bedrijven en andere instanties in de directe werkomgeving te waarschuwen. Deze explosiemeters kunnen op de man gedragen worden, maar zijn ook als vast meetpunt te verkrijgen. De term LEL staat voor Lower Explosion Limit. De Nederlandse term is OEG (onderste explosie grens) wat betekent dat tot aan deze grens % LEL van een brandbaar mengsel theoretisch geen explosie kan ontstaan.

Een explosief mengsel is een bepaalde hoeveelheid gas (de vluchtige componenten) vermengd met een bepaalde hoeveelheid zuurstof uit de lucht. Te weinig vluchtige componenten (gas) vermengd met zuurstof uit lucht vormt geen explosief mengsel (te arm mengsel) wordt ook de LEL waarde genoemd. Een teveel aan vluchtige componenten (gas) vermengd met de zuurstof uit de lucht vormt ook geen explosief mengsel (te rijk mengsel). Het gebied ertussen wordt aangegeven met explosiegrenzen die per stof specifiek zijn. Onder de explosiegrenzen verstaat men de grenzen van het concentratiegebied waarbinnen een bepaald gas of bepaalde vloeistofdamp vermengd met lucht een explosief mengsel vormt. De onderste explosiegrens wordt bepaald door het laagste percentage damp(gas) waarbij een damp(gas) mengsel nog tot ontploffing kan worden gebracht. De bovenste explosiegrens (wordt UEL ofwel Upper Explosion Limit genoemd) wordt bepaald door het hoogste percentage damp(gas) waarbij een damp(gas)mengsel nog tot ontploffing kan worden gebracht. Tussen de onderste en bovenste explosiegrens verloopt de verbranding explosief. Beneden de onderste explosiegrens heeft alleen een reactie plaats wanneer voortdurend warmte van buitenaf wordt toegevoegd; boven de bovenste explosiegrens ontstaat eventueel brand.

Voor Methaan, CH4, ligt deze grens tussen 4,4 en 16 Vol%. Als grenswaarde van mogelijke explosieve atmosfeer geldt de vuistregel 10% van de LEL-waarde.Bekijk hier al onze gasdetectie apparatuur voor het meten van explosiegevaar (LEL). Dit kunnen zowel draagbare- als vast-opgestelde toestellen zijn.Heeft u vragen over onze explosiemeters, dan zijn wij bereid deze direct te beantwoorden.
Ons telefoonnummer is 010-2799991 of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Back to top
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok